Brandskydd

Brandskyddspolicy

Beslutad av Styrelsen för Brf KJ-Hus 1 2019, reviderad version 2021

Skyldighet enligt lag

Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen. Lagen innebär att Brf KJ-Hus1 i egenskap av fastighetsägare ska arbeta systematiskt med brandskydd göra allt vi kan för att förhindra att det börjar brinna informera om utrymningsvägar.

Föreningen vill även informera medlemmarna om vissa skadebegränsande åtgärder som kan vidtas om olyckan skulle vara framme.

Systematiskt brandskyddsarbete

  • Föreningen har valt att bedriva det systematiska brandskyddsarbetet genom att brandskyddsinspektion genomförs två gånger per år i Juni och December
  • Brandansvarig regelbundet inspekterar portuppgångar och allmänna utrymmen
  • Säkerställa att utrymningsvägar är korrekt utmärkta
  • Informera om de brandskyddsregler som gäller via hemsida och till nya medlemmar
  • Verka för att medlemmarna ska ha en god förståelse för brandskyddets betydelse så att alla kan bidra till en god säkerhet

Specifika regler rörande brandskydd

Övergripande 

Rökning är förbjuden i alla gemensamma utrymmen såsom trapphus, hiss, vindar, källare. Inget brännbart eller skrymmande material får lämnas i gemensamma utrymmen. Vissa undantag kan göras och bedöms av styrelsen i samråd med brandmyndighet. Regelbundna kontroller genomförs i alla utrymmen som nämns i det följande. Föremål som förvaras i strid mot dessa regler avlägsnas och förvaras på säker plats i 3 mån. Kontakta styrelsen.

Regler för trapphus och våningsplan 

Trapphusen är utrymningsvägar för de boende och angreppsväg för Räddningstjänsten varför inga lösa föremål får förvaras i trapphus och på våningsplan. Att hålla trapphusen fria från lösa föremål minskar också risken för anlagda bränder. 

Styrelsen vill särskilt informera om följande speciella riskområden och riskbeteenden:

  1. Brandfarliga vätskor får ej förvaras i vind- eller källarföråd.
    Varför? Brandfarliga vätskor kan vid ganska låg temperatur avge ångor som går att antända.
  2. Garaget får endast användas för uppställning av motorfordon inom markerade parkeringsrutor. All annan användning eller förvaring i garaget är förbjuden.
    Varför? Uppställt gods utgör en ökad brandrisk och kan försvåra eller omöjliggöra en säker utrymning och en effektiv räddningsinsats.
  3. Eluttag i garaget får ej användas för laddning av elfordon.
    Varför? Elsystem som belastas för hårt slits när det uppstår för stora temperaturväxlingar i elcentraler, kontakter och ledningar. Brand kan uppstå då föreningens el-stammar ej är dimensionerad för denna typ av långvarig laddning.
  4. På balkonger får du endast använda el-grill. Det är alltså inte tillåtet att använda kol- och gasolgrillar på grund av stor brandrisk.
    Varför? Brinnande/glödande kol utgör en betydande brandrisk eftersom glödande flagor och gnistor färdas med vinden och kan starta en brand. Om du använder kolgrill på uteplats, tänk på att ha grillen så långt som möjligt från väggar, staket och växtlighet som kan ta eld. Även en gasolgrill med öppen låga utgör en förhöjd brandrisk.
  5. Dörrarna till trapphus, förråd och källarkorridorer får inte ställas upp.
    Varför? Dörrarna ska hindra och försena spridning av en eventuell brand.
  6. Parkera inte på räddningsvägarna utanför fastigheten, blockera inte in/utfarter till fastigheterna.
    Varför? Räddningstjänsten måste kunna komma fram vid en eventuell räddningsinsats.
  7. Fyrverkerier får inte tändas inom föreningen.
    Varför? Fyrverkerier kan fastna i fastigeten eller flyga in genom fönster och orsaka brand.

Ansvar

Föreningen har det övergripande ansvaret för brandskyddet vilket i praktiken betyder att alla medlemmar ansvarar för brandskyddet.

Den enskilde kan komma att ställas till ansvar för sådana förhållanden som kan anses ha förorsakat eller förvärrat en skada.

Brandvarnare, brandfilt och brandsläckare

Föreningen har totalt elva brandsläckare (pulversläckare 6/12 kg). Entrévåning, plan3 och översta våningen som ansluter till vindsförråden i trapphus A/B/C. Det finns även två brandsläckare i var sin ände av garaget. Föreningen har ett brandlarm på vinden med siren i resp. trapphus.

Styrelsen vill särskilt informera medlemmar och hyresgäster att installera brandvarnare samt att regelbundet kontrollera att de fungerar och att annars köpa ny brandvarnare. Att endast byta batteri rekommenderas inte eftersom funktionen försämras med åren till följd av damm och fett. Styrelsen råder även alla att köpa brandsläckare (pulversläckare) samt brandfilt till det egna hemmet. Fristående brandvarnare finns installerade i styrelserummet och i barnvagnsförråden.

Utförlig information hittar ni hos Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap:

Brandsäkerhet i flerbostadshus:
Brandfarliga vätskor i hem- och fritidsmiljö:

Mer information kring föreningens Systematiska Brandskyddsarbete (SBA) hittar du i följande dokument;