Värme & Ventilation

ELEMENT

När ett element alltid är kallt vintertid finns det risk för att det är luft i det. Då bör du i första hand lufta ditt element. Kontakta styrelsen om du inte vet hur man gör detta.

Då termostaten/vreden på elementen står fullt öppna = nästan 7, ska det ge ca: 21 grader i rummet. Om rummet då upplevs som för varmt så vrider man vredet till en lägre siffra och väntar ett dygn innan man eventuellt justerar igen. Termostatets/vredets funktion är att minska värmen i elementet om temperaturen i rummet blir för hög. Det kan inträffa då solen skiner, många människor i rummet, matlagning etc. För att termostaten/vreden ska kunna känna av den aktuella temperaturen behövs god luftcirkulation, därför bör man inte placera möbler, gardiner och dylikt i direkt närhet av dem.

Värmesystemet är av så kallat "1-rörs system". Det innebär att det första elementet blir varmast och det sista elementet kallast i slingan i lägenheten. För att kompensera detta är elementen små i början och större på slutet av slingan. Om man upplever sin lägenhet som kall efter att ha justerat termostaten/vreden så kontakta styrelsen.

Termostaten får aldrig stängas helt, bör stå på minst 1 för att reningssystemet i fastigheten ska fungera.

VENTILATION

Tilluften är den luft som strömmar in i vardagsrum/sovrum och förser oss med ny frisk luft. Frånluften sugs ut från badrum/kök för att eliminera fukt och lukt. Tillsammans skapar detta ett balanserat ventilationssystem.  

Om någon boende själv justerar eller tar bort ventiler i systemet påverkar det alla boende i huset. Systemet kommer i obalans. Det är därför inte tillåtet att manipulera ventilationssystemet!

Observera också vad som gäller om du ska byta köksfläkt/spiskåpa. (se fliken "renoveringar")

Här kan du ta del av vår senaste OVK (ordinarie, ombesiktning, godkännande) samt radonmätning.

NÅGRA TIPS OM DU HAR VARMT PÅ SOMMAREN

Vid värmebölja blir det varmt i våra lägenheter. Här kommer några tips som kan hjälpa till att sänka tempraturen.Här  Tänk även på att dricka mycket vatten och att duscha kallt för att svalka dig.

  • Fäll ut din markis och stäng persienner. Mörka/täta gardiner kan också hjälpa.
  • Håll balkongdörren och fönster stängda under dagtid.
  • Vädra kvälls- eller nattetid då temperaturen är lägre. Försök, om möjligt, att skapa drag genom lägenheten. 
  • Eventuella ventiler i bostaden bör vara öppna. 
  • Ta en paus från matlagningen, undvik att använda ugnen och spisen.
  • Tänk på att datorer och elapparater alstrar värme​​.
  • Vanliga fläktar fungerar bra för att sänka temperaturen tillfälligt. Ställ gärna en skål med is framför för att skapa ytterligare svalka.
  • Lägg in örngotten i frysen några timmar innan läggdags så har du ett lyxigt kallt underlag att vila på.
  • Undvik att använda för varmt vatten som kan ge vattenånga i lägenheten, utan ta istället en kall dusch om du har möjlighet.
  • Glöm inte att dricka ordentligt. Fyll en karaff med vatten på morgonen och ha den i kylen.

SIST NÅGRA TIPS OM DU HAR KALLT PÅ VINTERN

Är du bara frusen, eller har du för kallt hemma? Så här kan du själv kolla att det är rätt temperatur i din bostadsrätt med några enkla åtgärder.

  • Köp en termometer och kolla om det är lika varmt överallt i lägenheten. Mät temperaturen en meter upp från golvet, mitt i rummet.
  • Kontrollera att ditt element inte blockerats så att den inte kan sprida värmen runt i lägenheten: Flytta sängar och soffor bort från elementet. Ju mer luft runt elementen, ju varmare blir det. Kolla även så att inte gardinerna hänger ner över elementen, och här ska du även kontrollera så att inte gardinen hänger framför termostaten och ”lurar” den till att tro att värmen är högre i rummet än vad den är…
  • Mattor på golvet kan hjälpa till att få det varmare, speciellt i badrummet vintertid, och om du upplever drag emellan rummen kan det också vara en god idé att lägga mattor så att det inte drar in under dörrarna när det är som kallast.
  • Undvik att vädra ut för länge eller att ha fönstren stående öppna om det är kallt ute. Öppna hellre alla fönster samtidigt och stäng igen inom fem minuter.
  • Justera termostaten, kan variera lite mellan lägenhet och rum men kolla att den står runt minst 7 om du har kallt.
  • Om du tror att det är fel på elementet så kan du kolla om de är kalla högst upp men varma i botten. Då kan det vara luft i elementen.
  • Om det fortfarande efter ovan åtgärder är kallare än 20 grader kontakta styrelsen.